Támogatók

péntek október 19, 2018
Hiba
  • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".
Nyomtatás
E-mail

Székelyudvarhely legfiatalabb református gyülekezete, a Bethlen-negyedi 1991. január 1-jén vált külön a belvárosi gyülekezettől, akkor 3052 egyháztaggal. Külföldi segítséggel 1994–95 között készült el a fűtőházból kialakított templom. Szerdán délután hat órakor korabeli fényképekkel és előadásokkal emlékeznek a kettős évfordulóra. Vasárnap délelőtt tizenegy órától hálaadó istentiszteletet tartanak a jubiláló istenházában – tudtuk meg Bekő István Márton református lelkipásztortól.

reftemplom-udv-szh1_b

A lelki hajlék gyülekezetében egész Erdély reformátussága képviselteti magát

A Székelyudvarhelyi III. Református Egyházközség a Kisköved utcától a város Csíkszereda felőli bejáratáig terjed. Területileg a gyülekezethez tartozik a Bethlen-lakótelep legnagyobb része, Bethlenfalva és Kadicsfalva. A megalakulást követő kezdeti beszolgálások után az első parókus lelkészt, Berde László Pétert 1992. május 1-jén iktatták be. Az első időszakban a gyülekezeti élet a Bethlenfalvi úton található imaházban zajlott. Dobrai László műépítész tervei alapján alakították át a kazánházépületet.

A legtöbb adománnyal a dietenheimi testvérgyülekezet járult hozzá az építkezéshez, dr. Varga Pál lelkipásztor áldozatos gyűjtése által. A templom felszentelése és használatba vétele 1995. július 16-án történt, dr. Csiha Kálmán püspök jelenlétében. A parókia és gyülekezeti ház 2008-ra épült fel, ünnepélyes átadása június 29-én volt. 2012-ben, Berde László Péter lelkipásztor nyugdíjba vonulása után az egyházközség dr. Bekő István Mártont hívta meg a megüresedett lelkipásztori állásra.

A templom, gyülekezeti ház, parókia épületegyüttes 2012-ben vált a Lelkészi Hivatal új székhelyévé. Ugyanakkor e hely a Bethlen-negyedi reformátusok lelki vérkeringésének központja. A gyülekezetnek jelenleg 2411 tagja van, akik 175 településről költöztek Székelyudvarhelyre. A templomban kapott helyet 2012-ben Bethlen Gábor fejedelem harci lobogójának mása. A gyülekezet kórusa a fejedelem nevét viseli.

Molnár Melinda

Látogatók

263034
Ma41
Tegnap284
A héten1463
Eddig263034