Hiba
  • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".
Nyomtatás
E-mail

5_oldal_antropo_szines

A kanadai Archaeotek archeológiai kutatóintézet és a Haáz Rezső Múzeum harmadik alkalommal bonyolít közös projektet: amerikai és kanadai egyetemi hallgatók, szakemberek irányításával segítik a székelyudvarhelyi régészek munkáját: tisztítják és elemzik azokat az emberi csontokat, melyek ásatások során bukkantak elő. Patakfalván zajlanak az ásatások.

Az Archaeotek és az udvarhelyi múzeum együttműködése azon ötlet mentén alakult ki, hogy noha ismerősek a nagy történelmi események, keveset tudunk letűnt korok egyszerű embereinek az életviteléről, mindennapi életükről – már senki nem tudja elmondani nekünk a történetüket, a csontok viszont igen.
Tavalyelőtt a telekfalvi templomnál végzett ásatások leleteit vizsgálták az Archaeotek révén Udvarhelyre települt antropológusok, tavaly pedig a bögözi templomkertből előkerült csontokat elemezték. Jelenleg Patakfalván zajlanak az ásatások. Nyárádi Zsolt, a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum régésze ismertette a projekt tudnivalóit, illetve a legújabb fejleményeket. A külföldi diákok két csoportban dolgoznak: 23-an a régészeti ásatásoknál, 21-en pedig a laborban vizsgálják a maradványokat. Jövő héten ez a csapat kicserélődik, egy hónapra újabb diákok érkeznek Székelyudvarhelyre.

A patakfalvi ásatásokat tavaly kezdték el, a falu temetőjének felső részén: itt volt a középkori templomrész. Tavaly 108 sírt tártak fel, idén közel 30-at. – A volt Ucecom épületében felszerelt laborban a 2012-2013-ban feltárt bögözi csontokat vizsgálják. Több maradványon súlyos elváltozásokat fedeztek fel: ez azt jelenti, hogy többüknek harci sérülése is lehetett, ezeket pedig túlélték. Erre a beforrt csontokból lehet következtetni. A bögözi leletekkel párhuzamosan mossák a patakfalvi leleteket, ezeknek az elemzése jövőben kezdődik el. Ezalatt természetesen újabb sírok kerülnek feltárásra – mondta Nyárádi.  Nyárádi Zsolt az ásatások kapcsán ismertette, idén a templom nyugati részét kutatják: az egyik sírból, amelyet az Árpád-kori fal vágott egy anonim dénár került elő, a 12. század közepéről. Szintén ebben a temetőben gömbös fejű hajtűket találtak, amelyek jellegzetesen 12. századi leletek. Udvarhelyszéken Fenyéden és Kányádban találtak hasonlót nagyobb számban – tudatta Nyárádi.
Az elmúlt egy hónapos munkájuk legérdekesebb eredményeit a diákok ezúttal is bemutatják, a tervek szerint péntek délelőtt, a városi könyvtárban.

· Antalfi József
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

forrás: udvarhely.ma

Látogatók

263014
Ma21
Tegnap284
A héten1443
Eddig263014